Nacionalni pravilnik za katalogizaciju

Prezentacije i radionice

NPK na 19. seminaru Arhivi knjižnice muzej

Na 19. seminaru Arhivi knjižnice muzeji: mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture održano je više predavanja tematski vezanih uz Nacionalni pravilnik za katalogizaciju, predstavljanje projekta, radionica o marketinškom planu i poboljšanju vidljivosti NPK, radionica o uporabi ISBD-ove skupine 0, te otvoreni sastanak Stručnog odbora projekta na kojem je gostovala prof. dr. sc. Maja Žumer i pojašnjavala model FRBR-LRM i njegovu primjenu.

Program i sažeci dostupni su ovdje

Predstavljanje Nacionalnog pravilnika za katalogizaciju na 2. skupu muzejskih dokumentarista Hrvatske

Članica Stručnog odbora za izradu Nacionalnog pravilnika za katalogizaciju, Jelena Balog Vojak (Hrvatski povijesni muzej, Zagreb), održala je predavanje/predstavljanje Nacionalnog pravilnika za katalogizaciju na 2. skupu muzejskih dokumentarista Hrvatske „Dokumentacija i korisnici“, koji se od 28.-30. listopada održavao u Zadru. Nakon predavanja pod nazivom „Zajednički nacionalni pravilnik – zašto?” uslijedila je rasprava o Nacionalnog pravilniku za katalogizaciju članova muzejske zajednice.

Program možete pronaći ovdje

Radionica o opisu građe u AKM zajednici

Dostupna prezentacija s radionice (prof. dr. sc. Mirna Willer. Radionica o opisu građe u AKM zajednici)

Mjesto održavanja: Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44/II, Zagreb
Datum početka/završetka: 24.04.2015. / 24.04.2015.
Vrijeme održavanja: 10.00 – 14.30

Pozivaju se članice i članovi Muzejske radne grupe za izradu Nacionalnog pravilnika za katalogizaciju kao i svi zainteresirani muzejski djelatnici na radionicu o opisu građe povodom objave objedinjenoga izdanja ISBD-a, međunarodnoga standardnoga bibliografskoga opisa. Na radionicu su pozvani i članovi Radne grupe za arhive. Radionicu će voditi prof. dr. sc. Mirna Willer.

Mole se svi sudionici da ponesu primjer opisa koji najpotpunije  karakterizira građu kojom se bave. Na tim će se primjerima odvijati praktični dio na radionici.

 Program radionice:

 10:00 – 11:30 predavanje

11:30 – 12:00 pauza

12:00 – 13:30 radionica

13:30 – 14:30 rasprava i zaključci

Molimo vas da obavezno potvrdite svoj dolazak na e-mail sradov@mdc.hrili j.balog@hismus.hr

Radionica: RDA and its relevance to national cataloguing rules

Dana 24.11.2014. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 10:00 do 14:00 će se održati radionica RDA and its relevance to national cataloguing rules.

Radionicu će voditi Gordon Dunsire, konzultant Stručnog odbora za izradu nacionalnog pravilnika za katalogizaciju, predsjednik JSC-a (Joint Steering Committee for Development of RDA).

Više podataka o radionici i obrazac za prijavu možete pronaći  Ovdje

 

Dana 17.3.2014. u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u organizaciji Stručnog odbora za izradu nacionalnog pravilnika za katalogizaciju, bila je održana radionica o normativnoj kontroli.

Mirjana Vujić iz NSK (Odjel obrade. Odsjek normativne kontrole) održala je predavanje Normativna kontrola i Pravilnik i priručnik za izradbu abecednih kataloga : izbor i oblik odrednica.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje

Jozo Ivanović iz HDA održao je predavanje Normativna kontrola u arhivima.